Saltar al contenido principal

Activitats paral·leles

Dimarts 27 de setembre

18:30. Acte de reconeixement del Concurs de Castells a Pau Casals. Aquest 2022 es compleixen els 90 anys del primer Concurs de Castells de Tarragona, celebrat el 1932. Pau Casals va ser un dels seus ideòlegs i impulsors, i va ser-ne el president del jurat, contribuint decisivament al prestigi del certamen i de l’activitat castellera en general. L’ajuntament de Tarragona i el Concurs de Castells volen agrair aquesta contribució de l’universal músic vendrellenc.

Lloc: Museu Pau Casals, Av. Palfuriana, 67. Sant Salvador, El Vendrell

Convoca: Ajuntament de Tarragona / Concurs de Castells. Coorganitzen: Fundació Pau Casals, Nens del Vendrell, ajuntament del Vendrell. Col·labora: Jané Ventura.

 

Dimecres 28 de setembre

18:30. Presentació del número onze de Quaderns de la Igualtat, dedicat a “Dones a la cultura popular”. El dossier monogràfic inclou la recerca “El paper de les dones a les estructures de poder de les colles castelleres” -desenvolupada per l’Observatori de la Igualtat de la URV i el CEPAC per encàrrec de la Biennal Concurs de Castells-, així com un resum del treball “L’impacte de les comissions feministes a les colles castelleres universitàries”, guanyador del premi CEPAC 2020.

Lloc: Sala de vistes (aula 319, edifici D, 3a planta) del Campus Catalunya.

Organitza: Unitat d’Igualtat de la URV, CEPAC i ajuntament de Tarragona / Concurs de Castells

 

Dijous 29 de setembre

19:00 h. Xerrada Ciència i Castells: química i art. Els castells tenen ciència, i molta! Mirant o fent castells es poden aplicar i descobrir molts conceptes científics. En aquesta xerrada parlarem sobre com la química influeix en l’activitat castellera: en les camises, els cascos, la hidratació, l’aire que es respira durant un assaig... Però també parlarem d’art. Perquè alguns genis catalans com Picasso, Dalí, Miró, Pau Casals o Gaudí es van inspirar en els castells a l’hora de crear les seves obres. Conversa a càrrec de Marta Calull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica i Lluïsa Gené, doctora en Patrimoni, Art i Societat per la URV.

Lloc: Jardins del Teatre Metropol, carrer Armanyà 11

Organitza: Unitat de Comunicació de la Ciència i Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller (URV)

 

Dissabte 1 d'octubre

12 h. III Diada internacional, amb les colles següents: Castellers of London, Castellers de París, Xiquets de Copenhagen, Castellers d'Andorra i Colla Castellera de Madrid. Les cinc agrupacions que participaran en aquesta tercera edició també van ser presents a les anteriors diades de 2016 i 2018. L’actuació és també el pòrtic per al cap de setmana gran del Concurs de Castells, amb les jornades de dissabte i diumenge a la TAP. Les colles castelleres internacionals han patit especialment l’impacte de la pandèmia. Per aquest motiu aquesta diada suposa una molt bona oportunitat per a revalidar els seus castells de sis.

Lloc: Plaça de la Font

 

16 h. Fira de productes castellers i pantalla castellera per gaudir de la retransmissió en directe de la jornada castellera de dissabte.

Lloc: Carrer Mallorca, davant la TAP

 

23:30 h. La Revetlla del Concurs amb l’actuació en directe dels grups So Nat i  Electrogralla i en finalitzar sessió amb PD Petting. Ideal per celebrar les alegries (o ofegar les decepcions) de les colles participants en la jornada de dissabte a la TAP, fins les 4 de la matinada.

Lloc: Plaça dels Carros

Organitzen: Ajuntament de Tarragona / Concurs de Castells i Xiquets del Serrallo. Col·labora: Mercats de Tarragona

 

Diumenge 2 d'octubre

9.30 h. Fira de productes castellers i pantalla castellera per gaudir de la retransmissió en directe de la jornada castellera de diumenge.

Lloc: Carrer Mallorca, davant la TAP

 

Exposicions:

"Castells de ciència". Química, literatura, física, antropologia, arquitectura, sociologia i història són algunes de les disciplines des de les quals es pot parlar del fet casteller. Així es pot veure en els sis cartells divulgatius en els què s’exposen diferents curiositats amb accés a un codi QR en el que s’amplia la informació. La mostra també inclou diferents vinils amb fragments recollits de la literatura catalana en els que es parla sobre aquest fenomen.

Dies: del 5 de setembre al 3 d’octubre

Lloc: Mercat Central

Organitza: Unitat de Comunicació de la Ciència i Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller (URV)

 

90 anys. 90 imatges (1932-2022). El Concurs de Castells de Tarragona celebra 90 anys des de la primera edició el 1932. La plaça de toros s’ha convertit en Tarraco Arena Plaça, de les quatre colles del primer dia s’ha passat a la trentena actual i del blanc i negre s’ha passat al color. En aquesta exposició virtual es recullen moments de cadascuna de les 27 edicions celebrades fins el moment. Del període 1932-2008 es recuperen imatges de Josep Casanova Cañete i del Centre d'Imatges de Tarragona / L'Arxiu i del període 2010-2018 les imatges són de Mireia Comas, David Oliete, Pau Corcelles i Laia Solanellas, fotògrafs del banc d’imatges castells.photo. Una de les sales de l’exposició queda oberta per incloure cinc imatges de l’edició 2022, on hi participarà el també membre del banc d'imatges, Xavier Ariza.

Dies: del 26 de setembre al 30 d’octubre

Lloc: https://castells.photo/

Organitza: castells.photo

creativat.com