Saltar al contenido principal

El cartell

L’artista visual Ricard Martínez Teruel és l’autor de la imatge del cartell de la XXIX edició del Concurs de Castells, mentre que les diferents adaptacions han anat a càrrec del dissenyador Miquel Àngel Cuesta.

Ricard Martínez ha titulat la imatge “Arquitectura palpitant”, que ha realitzat per mitjà de la refotografia, un gènere fotogràfic que l’autor practica des de fa més de vint anys. L’obra ha estat laboriosa, meticulosa, metòdica i molt tècnica, talment com es fan els castells. En aquest sentit, Martínez Teruel ha volgut incorporar en el procés de creació “la manera com s’erigeixen les estructures de carn i os que calia representar”, ha dit.

La manera d’aconseguir-ho ha estat “combinant fotografies que, a partir d’una primera imatge, del I Concurs de Castells del 1932, s’anessin enfilant les unes sobre les altres, com si cada imatge esdevingués una part del castell resultant que acaben formant diverses instantànies històriques. D’aquesta manera, la representació final està edificada de forma anàloga a allò que representa”, ha remarcat Martínez Teruel.

En total s’han visualitzat 973 fotografies, de les quals se n’han seleccionat 224 i, d’aquestes, se n’han acabat utilitzant 68, de tots els anys en què s’ha celebrat el Concurs de Castells. Aquestes 68 imatges són les que configuren, superposades les unes a les altres, la imatge definitiva del cartell. El resultat final és una imatge que ha anat creixent en base i alçada, en una amalgama de colors de camises que testimonia l’evolució i el creixement del món casteller.

L’autor també s’ha mostrat satisfet “d’haver pujat a aquest castell d’instants fotogràfics” que representa el cartell d’enguany, i considera que “el resultat final condensa la història del Concurs de Castells, des de la primera edició fins a l’actualitat, transmetent la força d’una arquitectura viva”.

 

L'adaptació de la imatge al cartell de la XXIX edició, ha estat obra del dissenyador Miquel Àngel Cuesta.

 

creativat.com