Saltar al contenido principal

Els castells i Tarragona

La història dels castells no es pot entendre sense el paper de Tarragona com una de les places més importants, tant convocant les colles més importants d’arreu del país com gràcies als castellers locals. Igualment, els castells són una realitat ben present a la ciutat, que els considera un dels seus trets d’identitat més destacats. 

Al llarg del segle XIX, Tarragona acollia les actuacions dels Xiquets de Valls, així com dels Balls de Valencians de la ciutat. A Tarragona s’hi va fer el primer castell de nou pisos documentat, el 1851, així com la consecució més destacada de tota aquella Primera Època d’Or, el quatre de nou sense folre del 1881. 

Ja al segle XX, Tarragona va tenir un paper destacat en la Renaixença Castellera, que arrenca precisament amb el naixement d’una colla a la ciutat el 1926. Des d’aquell any, l’existència de colles castelleres tarragonines ha estat ininterrompuda. Actualment la ciutat compta amb quatre colles castelleres: els Xiquets de Tarragona (nascuts el 1970), la Colla Jove Xiquets de Tarragona (1980), els Xiquets del Serrallo (1988) i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau (1990). A més, també existeix una colla universitària, els Pataquers de la URV (2007). 

Òbviament, un dels principals lligams entre els castells i la ciutat de Tarragona és justament el Concurs de Castells, nascut el 1932 i que se celebra cada dos anys ininterrompudament des del 1980 a la Tarraco Arena Plaça. 

El calendari de les principals actuacions castelleres a Tarragona està format per les següents diades (en totes hi participen les quatre colles de la ciutat, excepte la del primer diumenge de festes de Santa Tecla, amb dues colles de la ciutat i dues de fora):

  • 23 d’abril (Sant Jordi): al vespre, a la Rambla Nova
  • 24 de juny (Sant Joan): al vespre, a la plaça de la Font
  • 19 d’agost (Sant Magí): al migdia, a la plaça de les Cols
  • 11 de setembre (Diada Nacional): al migdia, al Pla de la Seu
  • Diumenge anterior a Santa Tecla: al migdia, a la plaça de la Font
  • 23 de setembre (Santa Tecla): al migdia, a la plaça de la Font
  • 24 de setembre (La Mercè): al migdia, a la plaça de les Cols

Aquesta darrera actuació finalitza amb l’espectacular baixada dels pilars caminant, que s’ha convertit en un dels trets distintius del fet casteller tarragoní. Els pilars de quatre pisos pugen i baixen les escales de la Catedral i es desplacen fins l’ajuntament, un recorregut de prop de deu minuts. 

A més, al llarg de la temporada la ciutat acull altres actuacions castelleres: diades organitzades per les colles locals, festes majors de barri i, recentment, actuacions pensades per als turistes els dimecres d’estiu dins el programa “Tarragona, ciutat de castells”.

creativat.com