Saltar al contenido principal

Concurs de gralles

III Concurs dels grups de grallers al concurs

Per tal d’esperonar la música de les gralles i els timbals, i emmarcat en el XXVII Concurs de Castells de Tarragona, proposem de valorar la interpretació que fan les colles de grallers a l’hora d’alçar els castells i també d’entrar a plaça.

Els criteris de valoració se centraran en dos àmbits: l’estrictament musical i la compenetració entre la música i l’execució del castell.

El jurat estarà format per experts en l'àmbit de la música de les gralles i timbals i del món dels castells.

Premis

Cada dia de les tres jornades de castells es classificaran tres grups de grallers finalistes que s'anunciaran al final de cada jornada.

Amb aquest 9 grups de grallers seleccionats de les tres jornades el jurat triarà els 3 primers premis del concurs que s'entregaran el mateix diumenge.

Els premis estaran dotats de:

 • Primer premi: 1200 €, inxa d'honor i diploma
 • Segon premi: 800 € i diploma
 • Trecer premi: 500 € i diploma

El jurat pot declarar desert qualsevol premi si s'escau tanmateix que compartir el mateix premi a dues colles.

Valoracions del concurs

ÀMBIT MUSICAL:

 • Afinació de les gralles entre elles.
 • Tècnica i estil d’execució de les gralles.
 • Tècnica i estil d’execució dels timbal.
 • Equilibri de volum entre les diferents veus de les gralles.
 • Equilibri de volum entre les gralles i els timbals.
 • Interpretació i qualitat estètica.

EXECUCIÓ DEL CASTELL:

 • Precisió en l’avís o entrada d’acord amb el castell que s’enlaira.
 • Precisió en l’execució de l’aleta (inclou l'entrada de l'enxaneta al pom de dalt).
 • Execució del toc de la sortida en el moment adequat en funció de casa castell.

Destaquem

Es valorarà per igual les colles que només utilitzin gralles seques, de les que utilitzen dolces o també baixes.

Serà causa de penalització les colles que utilitzin instruments de percussió no propis a la formació tradicional esmentada.

Caldrà entrar a la plaça amb el toc històric de l'entrada a la plaça. Esperem que aquest III concurs segueixi donant un nou impuls de motivació a la feina que es fa des de les colles castellers amb el món de la gralla i el timbal.

Per què un concurs de gralles?

Des de sempre, la relació de les gralles i els timbals amb els castells ha sigut inseparable. El pas del temps, va fer que l'antic ball de valencians evolucionés a l’igual que les gralles i els timbals: El ball, eliminant el ritual de la dansa per enlairar grans torretes o castells, i els instruments musicals també perfeccionant-se cada vegada més per assolir un repertori més ampli i una millor execució.

Trobem amb el temps, diversitat de formacions de grups de grallers en nombre d'intèrprets que sempre han variat depenent de les necessitats de cada colla o de vegades per manca d'intèrprets.

Es coneix des de sempre la gralla seca com la més típica i genuïna per aquest ritual però també sabem que és a partir de finals del segle XIX quan s'introdueixen gralles dolces o llargues de 2 a quatre o cinc claus i en un moment donat fins fa pocs temps gralles anomenades baixes. Els timbals també han fet la seva evolució i passen del primitiu timbal de fusta cordat al timbal de llautó avui dia anomenat "timbal de gralles" que apareix juntament quan les gralles s'allarguen.

El Toc també ha evolucionat, cada colla l'interpreta amb alguna característica pròpia rítmica o melòdica que dóna una personalitat diferent i pròpia. Veiem que en les partitures més antigues sempre estan escrites a dues veus i per gralles seques així com la transmissió oral que ens ha arribat dels vells grallers. El ritme que marca el timbal també ens ha arribat per tradició oral encara que avui ja el podem trobar escrit tal com ho tocaven alguns vells timbalers.

L’expansió del fenomen casteller i també del món de la gralla i el timbal ha canviat en una trentena d’anys el model que s’havia seguit durant molt de temps. Ara, les colles creen escola, mantenen músics propis o contracten grallers que els acompanyen a plaça. Sovint, el manteniment dels grups propis demana molt d’esforç a les mateixes colles i és una tasca que, malgrat tot l’esforç que s’hi dedica, queda en un segon terme. La voluntat, doncs, d’aquest concurs, és de valorar la feina que es fa des del món casteller per fer que el so de les gralles cada vegada amb més dignitat i fidelitat als orígens omplin les places del nostre país cada cop que s’enlaira un castell. També fer palès que darrere cada aleta hi ha hores i hores d’assajos, potser tantes com les que calen per aconseguir que l’enxaneta aixequi la mà.

creativat.com