Saltar al contenido principal

Veure castells en directe

El Concurs de Castells se celebra cada dos anys i l’aforament de la Tarraco Arena Plaça és limitat, però afortunadament hi ha moltíssimes més oportunitats per veure castells en directe. De fet, cada any es fan arreu de Catalunya prop de 800 actuacions castelleres, concentrades especialment de l’abril a l’octubre, i generalment en cap de setmana. Aquí trobareu la informació sobre les diades que se celebren a la ciutat de Tarragona i aquí l’agenda general de diades arreu del país. 

Les diades castelleres se celebren en les places i els carrers de les poblacions, sovint amb motiu de la festa major. Generalment hi participa més d’una colla, i aquestes es van alternant en la construcció dels castells al llarg de tres rondes, amb la possibilitat de repeticions si algun castell no s’assoleix. La diada finalitza amb l’aixecament dels pilars de comiat. 

Les colles es diferencien pel color de la camisa i l’escut, mentre que tots els castellers comparteixen els pantalons blanc i una faixa negra. El mocador, vermell amb punts blancs, completa la indumentària castellera tradicional. 

Els castells s’aixequen al ritme d’una música –el “toc de castells”- interpretada amb gralles i timbals. La música serveix perquè les persones que formen part del castell tinguin informació de l’execució. L’objectiu aixecar el castell fins que l’enxaneta el corona aixecant la mà (“carregar” el castell) i seguidament desmuntar-lo sencer (“descarregar”). En ocasions, però, els castells cauen (a l’entorn del 3%). Si el castell cau després de carregar-se es considera vàlid, però amb un valor inferior que si s’hagués descarregat. També en ocasions un castell pot fer-se enrere abans de carregar-se si es detecten problemes, justament per evitar una possible caiguda. 

Si assistiu a una diada castellera, tingueu en compte que poden durar dues hores o més. Per tant, preneu precaucions per la calor i el sol, especialment a l’estiu. Si voleu semblar entesos, heu de saber que un cop arrenca el castell (quan sona la música) ja no s’aplaudeix fins el moment de l’aleta, quan l’enxaneta aixeca la mà.

 Finalment, veureu que en les pinyes sovint hi col·laboren membres d’altres colles o fins i tot persones del públic. Podeu fer-ho, però abans és necessari que parleu amb els castellers perquè us donin un mínim d’instruccions de seguretat i us col·loquin de forma adequada. Us garantim una experiència excitant, però el més important és que la gaudiu amb totes les garanties. 

Lligat a això, és important remarcar que els castells que s’aixequen en una actuació són el resultat de moltes hores d’assaig. Les colles generalment fan dos assajos cada setmana. Els assajos es fan al vespre, en els locals de les colles, i a vegades és possible visitar-los, ja sigui amb un tour organitzat i guiat o simplement acostant-s’hi.

creativat.com