Saltar al contenido principal

Faqs

  • Què és el Concurs de Castells? El Concurs de Castells és una diada castellera que té lloc cada dos anys i que acull les principals colles del país. A diferència de la majoria d'actuacions, el Concurs adopta un format de competició en què la posició de les colles en la classificació final ve determinada per la dificultat dels castells assolits durant la jornada.
  • Qui organitza el Concurs de Castells? L'Ajuntament de Tarragona convoca i organitza el Concurs de Castells. Des de 2014, compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Torredembarra. 
  • Quan i a on es fa? El Concurs de Castells té lloc cada dos anys i tradicionalment se celebra el primer cap de setmana d'octubre dels anys parells. Actualment, consta de tres jornades: el darrer diumenge de setembre, a la plaça del Castell de Torredembarra; i els primers dissabte i diumenge d’octubre, a la Tarraco Arena  Plaça de Tarragona. 
  • Quantes colles hi participen? Actualment hi participen 42 colles, repartides de la següent manera: dotze colles a Torredembarra, divuit el dissabte a la TAP i dotze el diumenge també a la TAP.
  • Com es decideixen les colles participants? En funció de la seva posició al Rànquing Estrella, un índex classificatori que avalua les millors actuacions de les colles des de l'1 de setembre de l'any anterior al Concurs fins al 31 d'agost de l'any de la competició. Les colles classificades entre les posicions 42i 31 actuaran a Torrdembrra, les classificades entre els llocs 30 i 13 actuaran dissabte i les 12 primeres ho faran el darrer diumenge.
  • Com es decideix el guanyador del Concurs? Les colles disposen de cinc oportunitats (rondes) per provar els seus millors castells. Per a la classificació final se sumaran els punts dels tres millors castells de cada colla. La colla amb més punts al final de la competició és la guanyadora.
  • Què és la taula de puntuacions? És el document en el qual s'indiquen els castells que es poden intentar durant el Concurs i el seu valor amb punts, assignat segons la seva dificultat. Aquesta taula de puntuacions és aprovada per una Comissió Assessora i publicada mesos abans del Concurs.
  • Quins són els premis? Les colles reben una compensació econòmica en funció de la seva posició en la classificació final. La quantitat econòmica està regulada per la taula de premis.
  • Qui forma part del jurat? Actualment el jurat està format per set persones enteses en el món casteller. Un d'aquests membres actua com a president i és designat directament per l'organització del Concurs. Els altres sis membres són designats per les sis primeres colles classificades en l'edició anterior del certamen.
  • Què s'ha de fer per assistir de públic? Les dues jornades del Concurs de Castells que se celebren a Tarragona són un espectacle de pagament i, per tant, per accedir-hi es necessita comprar l'entrada pertinent. Es poden adquirir exclusivament online a l'adreça https://entrades.tarragona.cat/ Els nens de fins a 3 anys no necessiten entrada, però no hauran d'ocupar seient propi. La jornada a Torredembarra és d'accés lliure i gratuït.
creativat.com