Saltar al contenido principal

El Concurs

El Concurs de Castells de Tarragona, que se celebra el primer cap de setmana d’octubre cada dos anys a la Tarraco Arena Plaça (TAP) de la ciutat és una actuació castellera única i singular des de molts punts de vista.  

En primer lloc, es tracta de l’única diada castellera que té un format explícitament competitiu, és a dir, que es regeix per un reglament escrit i amb una puntuació, un jurat que decideix els casos dubtosos i una classificació final. Les colles participants disposen de fins a cinc rondes per a provar d’alçar les seves estructures; els tres millors castells assolits determinen la puntuació de cada colla i, per tant, el seu lloc en la classificació final.

A més, el Concurs també destaca pel volum de colles participants: un total de 30 colles actuen a la TAP entre la jornada de dissabte a la tarda (divuit colles) i diumenge al matí (les dotze millors). Cal sumar-hi la jornada que es fa el diumenge anterior a Torredembarra, on hi participen una dotzena de colles més. Per tant, en total són 42 les colles que participen del certamen, convidades en base a una classificació (el Rànquing Estrella) segons els assoliments de l’any anterior.  

Finalment, el Concurs de Castells també és una actuació extraordinària en quant a l’expectació que desperta entre els aficionats (les entrades per veure’l en directe a la TAP s’exhaureixen al poc temps de posar-se a la venda) i la repercussió mediàtica, amb un interès creixent per part de mitjans de comunicació internacionals, atrets per l’espectacularitat de l’esdeveniment. 

Però, al mateix temps, el Concurs de Castells és ja una de les cites més tradicionals del calendari casteller. El primer Concurs a la plaça de toros de Tarragona (l’actual TAP) es va celebrar el 1932, i la cita biennal en aquest espai s’ha mantingut ininterrompudament des del 1970 (tot i que durant anys no tingués format de concurs). 

Per tots aquests motius es pot afirmar que el Concurs de Castells és l’espectacle casteller més gran del món. En aquest sentit, la voluntat de l’Ajuntament de Tarragona, organitzador del Concurs de Castells, és que aquest esdevingui una gran festa per a tot el col·lectiu casteller i al mateix temps que sigui un aparador i dinamitzador d’aquesta manifestació inclosa per la Unesco dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

creativat.com