Saltar al contenido principal

El CEPAC convoca una beca de recerca sobre tema casteller

El termini de presentació dels projectes finalitza el 27 d’abril del 2019

El Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC), amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona en el marc de la Biennal de Castelles, ha engegat una nova iniciativa: la convocatòria d’una beca de recerca sobre tema casteller.

S’hi podran presentar els projectes de recerca que tinguin com a objectiu elaborar un treball sobre qualsevol dels temes següents:

  • la composició social de les colles castelleres actuals (tipificació personal, socioeconòmica, cultural, política, etc., dels castellers).
  • la viabilitat econòmica de les colles castelleres actuals (a la recerca de noves fonts de finançament, més enllà de les subvencions).
  • la continuïtat i renovació (de castellers i dirigents; estudi de casos de deserció) a les colles castelleres.

La beca té una dotació econòmica de 4.000 €, repartits en diferents terminis. L’autor (o els autors) del projecte guanyador disposarà de 18 mesos a partir de la concessió de la beca per enllestir el treball (en català, castellà o anglès).

El termini de presentació dels projectes finalitza el 27 d’abril del 2019. Aleshores, un jurat (compost pels presidents del CEPAC i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i tres investigadors coneixedors del fet casteller –un dels quals, personal docent i investigador de la Universitat Rovira i Virgili—) decidirà quin dels projectes presentats és mereixedor de la beca. La resolució del jurat es donarà a conèixer el 27 de maig del 2019.

L’objectiu de la beca és promoure la recerca científica i la reflexió sobre aspectes del món casteller sobre els quals no hi ha gaire (o gens de) literatura. Per aquest motiu, el CEPAC ha decidit delimitar els temes objecte d’estudi, que en aquesta primera edició són de caràcter sociologicoantropològic i econòmic. La consellera de Cultura, Begoña Floria, ha valorat de manera molt positiva la nova iniciativa del CEPAC i ha destacat que la beca proposa la investigació en tres àmbits del fet casteller molt importants on hi aportaran coneixement i valor científic i acadèmic.

Precisament, aquesta circumstància és el que diferencia aquesta beca de l’altra iniciativa del CEPAC per estimular la recerca sobre temes castellers: el premi per a treballs universitaris (de final de grau, de final de postgrau i de final de màster), dels quals ja s’han dut a terme dues edicions (2017 i 2018), en què l’estudiant és qui tria el tema d’estudi.

Per saber la documentació necessària que cal presentar i altra informació, cal consultar la pàgina web del CEPAC: http://www.cepac.cat/.

creativat.com