Saltar al contenido principal

El Concurs de Castells acollirà per primera vegada una colla estrangera

Els xinesos Xiquets de Hangzhou participaran a la jornada de dissabte del certamen

Els Xiquets de Hangzhou participaran al XXVI Concurs de Castells. La colla xinesa actuarà com a agrupació convidada a la segona jornada del certamen, que tindrà lloc el dissabte 1 d'octubre a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. Serà la primera vegada que una colla de l'estranger participarà al certamen tarragoní.

L'Ajuntament de Tarragona ha acceptat l'oferiment de la colla xinesa després de valorar el seu nivell casteller, tenint en compte que ja ha descarregat construccions com el 3 de 8 i el 2 de 7. La participació dels Xiquets de Hangzhou no traurà cap plaça a les colles classificades a través del Rànquing Estrella, de manera que el dissabte 1 d'octubre actuaran 19 colles a la Tarraco Arena Plaça, enlloc de les 18 previstes inicialment. L'article 1 de les Normes Bàsiques del Concurs estableix que "de manera extraordinària, l’organització es reserva el dret d’incorporar al Concurs les colles que consideri oportú". Els Xiquets de Hangzhou compartiran la mateixa dinàmica d'actuació que les altres 18 colles participants i apareixeran a la classificació final a la posició que obtinguin. 

Els Xiquets de Hangzhou són una colla nascuda l'any 2010 a la colònia tèxtil Antex, a la ciutat xinesa de De Qing, situada a l'est del país. L'empresari tèxtil xinès Qian Anhua havia conegut el món casteller en un viatge a Catalunya l'any anterior i va decidir importar-los a la seva terra. Durant aquest temps el seu nivell casteller ha evolucionat de forma notable, fins que el passat 21 de maig van descarregar, en una mateixa diada, el 3 de 8, el 2 de 7 i el 5 de 7.

El Concurs de Castells de 2012 ja va comptar amb la presència dels Xiquets de Hangzhou. En aquella ocasió el dissabte al matí, fora de l'actuació, van aixecar una construcció a l'interior de la Tarraco Arena Plaça, mentre que l'endemà diumenge els seus castellers van actuar amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, colla amb la qual mantenen estrets lligams. 

Fins ara els Castellers de Mallorca, en dues ocasions (els anys 2002 i 2014) havien estat l'única colla de fora de Catalunya que havia participat al Concurs de Castells. Ara els Xiquets de Hangzhou seran la primera colla de fora de l'Estat que prendrà part a l'anomenat 'Espectacle casteller més gran del món'.

El XXVI Concurs de Castells tindrà lloc el dia 25 de setembre a Torredembarra i els dies 1 i 2 d'octubre a Tarragona i reunirà les 43 millors colles del món casteller.

Imatge del 3 de 7 plantat pels Xiquets de Hangzhou a la Tarraco Arena Plaça l'any 2012. Imatge de Jordi Badia.

creativat.com