Saltar al contenido principal

El Concurs de Castells amplia el nombre de colles participants i se celebrarà en dos dies

Els dies 6 i 7 d'octubre la Tarraco Arena Plaça acollirà 30 agrupacions

El Concurs de Castells se celebrarà en dos dies i comptarà amb la participació de 30 colles. Aquesta és la principal novetat de la 24a edició del certamen, que tindrà lloc els dies 6 i 7 d'octubre a la Tarraco Arena Plaça de la ciutat.

Aquest serà el primer Concurs que es realitza des de la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. I, a més, el Concurs tindrà lloc en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Tarragona 2012. En aquest nou context, en què els castells són més valorats i reconeguts que mai, la ciutat de Tarragona vol reivindicar el seu paper de capital castellera, apostant clarament per una de les mostres més representatives de la cultura popular catalana.

Més colles participants

El passat 2011, l'Ajuntament de Tarragona va encarregar a l'expert casteller Josep Bargalló un informe de reformulació del Concurs de Castells de Tarragona. Una de les conclusions del document és que el certamen “ha de pretendre arribar a totes les colles castelleres, que han de poder participar-hi en el nombre màxim que sigui possible”. En aquest sentit l'Ajuntament de Tarragona, organitzador del Concurs, ha apostat per ampliar el nombre de colles participants, fins a 30, fent que l'edició del 2012 sigui la més participativa de la seva història.

 

Com que logísticament és impossible que 30 agrupacions actuïn conjuntament a la Tarraco Arena Plaça, les colles participaran en dues jornades diferents. El diumenge 7 d'octubre al matí actuaran les 12 primeres colles classificades en el Rànquing Estrella, a data de 31 d'agost, i el dissabte 6 d'octubre a la tarda ho faran les següents 18 colles més ben classificades en el Rànquing Estrella a data de 31 d'agost.

Tot i que les colles actuïn en dos dies diferents, totes les agrupacions prendran part en el mateix Concurs i, per tant, hi haurà una única classificació final. D'aquesta manera, hipotèticament, podria ser que una colla que actués dissabte acabés per davant de la classificació d'una colla de les que actuï diumenge, en el benentès que la primera obtingui millor puntuació que la segona.

Quines seran les colles participants?

Les colles participants s'escolliran amb el mateix sistema que els anys anteriors, segons la classificació de les agrupacions en el Rànquing Estrella, l'índex que puntua les actuacions realitzades per les colles setmanes rere setmanes. Una de les novetats, però, és que en les darreres edicions del Concurs el Rànquing avaluava les actuacions realitzades per les colles d'1 de gener a 31 d'agost. En canvi, en aquesta edició el Rànquing avaluarà les actuacions realitzades d'1 de setembre de 2011 a 31 d'agost de 2012. D'aquesta manera es pretén que quedin reflectides en el Rànquing les diades efectuades en el tram final de temporada, les més importants d'algunes colles en molts casos, i que fins ara no eren comptabilitzades.

El nou Rànquing Estrella s'activarà properament i serà consultable, com és habitual, des de la pàgina web del Concurs, www.concursdecastells.cat.

En el cas que alguna de les colles que formen part del Consell Municipal de Castells de Tarragona no quedés entre les 30 més ben posicionades en el Rànquing Estrella, l'organització es reserva el dret de convidar-les a la jornada de dissabte, ampliant el nombre total de colles participants si és necessari.

La primera setmana de setembre, després de rebre les confirmacions de les invitacions, l'organitzarà confirmarà quines són les 30 colles participants. El sorteig de l'ordre d'actuació i de col·locació a plaça tindrà lloc el dissabte 8 de setembre a la sala d'actes de l'Antiga Audiència de Tarragona.

Biennal de Castells

El creixement del Concurs també serveix per donar el tret de sortida a la Biennal de Castells, una iniciativa perquè el Concurs de Castells no sigui un fet aïllat que té lloc a Tarragona cada dos anys, sinó que la marca Concurs estigui present constantment en tots els actes relacionats amb el fet casteller.

Aquest 2012 la Biennal començarà a treballar organitzant algunes activitats al voltant del cap de setmana del Concurs. Tanmateix, serà en el període 2012-2014 en què la Biennal agafarà més força.

L'expert casteller Josep Bargalló serà el comissionat de la Biennal, sense remuneració econòmica.

El pressupost per al Concurs de Castells 2012 és de 340.000 €, dels quals 200.000 € provindran de l'aportació municipal. La resta de diners s'obtindran dels patrocinis privats, de la venda de les entrades i de l'explotació de d'altres recursos (bar, marxandatge, etc.). L'any 2010 el cost total del Concurs va ser de 300.000, dels quals prop de 250.000 provenien de les arques municipals.

Premis

L'organització del Concurs també ha aprovat la taula de premis per al 2012 que, a banda de preveure, òbviament, la quantitat econòmica que rebran les noves colles participants, presenta una reducció del 10% respecte al Concurs del 2010.

creativat.com