Saltar al contenido principal

El Concurs de Castells ret homenatge a Pau Casals

L’acte, que s’ha dut a terme al Museu Pau Casals del Vendrell, s’emmarca en la celebració dels 90 anys del Concurs.

Aquest 2022 se celebren els 90 anys del primer Concurs de Castells, que va tenir lloc el 1932. Pau Casals va ser un dels seus ideòlegs i impulsors, i va ser-ne el president del jurat en les primeres dues edicions, contribuint decisivament al prestigi del certamen i de l’activitat castellera en general.

Per aquest motiu l’Ajuntament de Tarragona i el Concurs de Castells han volgut agrair aquesta contribució de l’universal músic vendrellenc en un acte d’homenatge celebrat aquest dimarts als jardins del Museu Pau Casals del Vendrell.

La directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester,  ha donat la benvinguda als assistents a l’acte, i ha destacat que pel músic, “els castells representen el valor, l’esforç, la superació i l’excel·lència, així com el símbol de la terra on va néixer, Catalunya”

Durant l’acte l’historiador Pau Marcé vinculat a la fundació ha presentat una glossa sobre la figura de Pau Casals i la seva relació amb el fet casteller, però especialment amb el Concurs de Castells de Tarragona. L’esdeveniment ha estat amenitzat amb el violoncel·lista Guillem Vellvé, que ha interpretat dues peces del músic internacional. “El cant dels ocells” i el “toc de castells”.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Joan Ibarra, ha assegurat que “el món casteller no es podria entendre sense el Concurs de Castells, i aquest no es podria entendre sense la figura de Pau Casals”. Ibarra ha afegit que “el primer concurs va marcar la història del món casteller” i ha recordat que “Pau Casals va assentar les bases de les primeres regles i normes per aixecar castells”.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha definit el mestre vendrellenc com “una persona extremadament generosa. Va ajudar persones a l’exili amb els seus propis diners”. També ha recordat que “Pau Casals va ser una referència de prestigi per aquells moments on el món casteller no era tan conegut ni tenia tanta difusió com actualment.”

Després de la seva intervenció, el batlle tarragoní ha lliurat un obsequi a la Fundació Pau Casals. Una ampliació d’una fotografia del músic vendrellenc presidint el jurat del Concurs de Castells.

Per la seva banda l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha apuntat que la figura de Pau Casals “és única”. Per Martínez, el músic vendrellenc “porta un fet popular com són els castells a una posició de prestigi a través del Concurs de Castells”. El batlle del Vendrell ha recordat Pau Casals com “el millor ambaixador català”

L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, la Fundació Pau Casals, els Nens del Vendrell i l’Ajuntament del Vendrell.

creativat.com