Saltar al contenido principal

El Concurs permetrà tornar a provar un castell encara que s'hagi carregat prèviament

Per primera vegada es podran provar estructures com el 7 o el 5 amb l'agulla

Les colles podran provar estructures com el 7 o el 5 amb l'agulla o tornar a repetir un castel encara que abans ja l'hagin carregat. Aquests són alguns dels principals acords que ha pres la Comissió Assessora del Concurs de Castells, l'òrgan encarregat de discutir els aspectes més tècnics del certamen, que enguany tindrà lloc els dies 6 i 7 d'octubre a la Tarraco Arena Plaça.

La Comissió Assessora està formada per 17 membres que elaboren la taula de puntuacions i el protocol de plaça, dos dels documents que conformen la normativa del Concurs.

La Taula de Puntuacions és la relació de tots els castells que es poden provar en el Concurs, i són valorats numèricament amb una puntuació depenent de la seva dificultat. La Comissió Assessora ja ha aprovat la Taula de Puntuacions per al XXIV Concurs de Castells, que presenta diferents novetats respecte fa dos anys:

 
  • S'afegeixen set nous castells: 7 de 7, 5 de 7 amb l'agulla, 7 de 8, 5 de 8 amb l'agulla, 7 de 9 amb folre, 5 de 9 amb folre i l'agulla i 9 de 9 amb folre. Els quatre primers castells han estat realitzats en diferents ocasions per les colles en els darrers dos anys, mentre que els tres darrers són inèdits, però les colles han demanat la seva inclusió a la Taula.
  • S'han eliminat de la taula de puntuacions quatre castells: el pilar de 7 sense folre, el 5 de 9 sense folre, el 3 de 10 sense manilles i el 4 de 10 sense manilles
  • La Taula de Puntuacions de 2012 inclou 39 castells, per 36 l'any 2010.
  • Com que s'han afegit nous castells, i per preservar que les combinacions de 2 o 3 estructures mantinguin el seu valor, s'ha assignat una nova puntuació numèrica a cada castell

La inclusió o eliminació de castells ha vingut determinada per l'aplicació del Protocol d'actualització i manteniment de la taula de puntuacions, conegut popularment com a Protocol Ferrando, ja que el seu impulsor és l'expert casteller Pere Ferrando.

D'altra banda, la Comissió Assessora també està treballant en l'elaboració del Protocol de Plaça, el document en què apareixen les normes sobre l'aixecament dels castells que les colles han de seguir el dia del Concurs. El Protocol de Plaça encara no s'ha aprovat definitivament, però la Comissió Assessora ja ha pres diferents acords, alguns d'ells força transcendents:

  • Si una colla ha carregat un castell, tindrà l'oportunitat de provar-lo una segona vegada amb l'objectiu de descarregar-lo. Fins ara, en el Concurs i en la pràctica totalitat de les actuacions castelleres, si una colla carregava un castell aquest es considerava assolit i, per tant, no podia tornar-lo a repetir.
  • Si es despengen un o dos membres del pom de dalt, el castell es considerarà carregat. En les últimes edicions del Concurs, si després de carregar el castell queien un màxim de dos integrants del pom de dalt però la resta de la construcció es descarregava correctament, el castell es considerava descarregat.
  • Es limita a dos, el nombre màxim de castells amb l'agulla que pot realitzar una colla en el Concurs. Per exemple, si una colla ha descarregat el 3 de 7 amb l'agulla i el 4 de 7 amb l'agulla no podria provar el 5 de 7 amb l'agulla.

Les entrades, a partir del setembre

Els espectadors tindran l'oportunitat d'adquirir dos tipus d'entrades:

  • Una entrada per a un dels dos dies de Concurs, dissabte 6 d'octubre o diumenge 7 d'octubre. En ambdós casos les entrades costaran 12 euros.
  • Un abonament per als dos dies de Concurs, que es podrà adquirir per 20 euros.

El nombre d'entrades a la venda serà de 6.000 per a cada dia, el mateix que fa dos anys. A diferència de la darrera edició del Concurs, però, les entrades no seran numerades i es reduirà significativament el nombre d'entrades a disposició de les colles.

Les entrades per al XXIV Concurs de Castells es posaran a la venda a mitjan setembre, un cop es coneguin quines seran les 30 les colles participants. Properament es concretarà el sistema de venda. 

 

 

creativat.com