Saltar al contenido principal

El dispositiu sanitari del Concurs a punt de la mà de l’Hospital Sant Pau i Santa Tecla i la Creu Roja

Es desplegarà un hospital de campanya a la mateixa plaça, amb un equip de professionals sanitaris experimentat, i reforçarà el servei d'urgències amb un dispositiu especial

A un dia de sentir les gralles a la Tarraco Arena Plaça (TAP), el dispositiu sanitari ja està preparat i és que per dotzena vegada consecutiva, els professionals sanitaris de la Xarxa de Santa Tecla –en col·laboració amb la Creu Roja, el SEM i Protecció Civil–, seran els encarregats de garantir l’assistència a les colles castelleres i el públic.

La professionalitat i l’experiència de la Xarxa Santa Tecla

Set equips integrats per metges, infermeres, personal d’administració, membres de Protecció Civil i voluntaris de la Creu Roja s’encarregaran els dies 6 i 7 d’octubre de vetllar per la salut dels castellers que participaran en el XVIII Concurs de Castells. L’Hospital de Santa Tecla és l’encarregat d’establir l’hospital de campanya a la mateixa plaça, on s’identificarà els castellers lesionats, se’ls atendrà en primera instància i, si és necessari, se’ls derivarà cap al servei d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla, a la Rambla Vella, on s’haurà habilitat un dispositiu especial per al concurs integrat per traumatòlegs, radiòlegs i pediatres.

Xavier Oliach, director mèdic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, assegura que els «equips sanitaris estaran en permanent comunicació amb les colles, les quals tenen un responsable sanitari que disposa d’un comunicador per a situacions d’emergència. No obstant això, els castellers podran dirigir-se directament al servei. La nostra idea és aconseguir que la nostra tasca i la nostra presència estigui pautada per la discreció, malgrat que a plaça hi haurà fins a 14 ambulàncies de diferent tipologia».

L’Hospital de Santa Tecla va establir un dispositiu especial amb motiu de la gran festa castellera per primera vegada l’any 1996. Al llarg d’aquestes dues dècades, el dispositiu sanitari s’ha anat adaptant al concurs que cada vegada compta amb la participació de més colles, de més públic i de més repercussió mediàtica arreu del món.

L’eficàcia de la Creu Roja

En total seran més de 60 les persones que formaran part del dispositiu de serveis preventius que la Creu Roja establirà per tal d’atendre totes les possibles incidències mèdiques que hi pugui haver en el marc del Concurs.

En concret el desplegament estarà format per 10 ambulàncies (2 avançades/medicalitzades i 8 bàsiques), que estaran compostes per un total de 18 tècnics sanitaris amb titulació de Tècnic d’Emergències Sanitàries (TES), dos infermeres i dos metges voluntaris. A més, a peu de plaça hi haurà 40 socorristes amb titulació d’Assistència Sanitària Immediata (ASI II) per atendre les incidències dels castellers. Cal destacar que algunes d’aquestes persones, vinculades a la Creu Roja, han vingut des de diferents punts de l’estat espanyol per formar part d’aquest servei preventiu.

A més l’organització també mobilitzarà un vehicle que farà les funcions de Centre de Coordinació (CMC) per gestionar i coordinar l’operatiu de l’entitat, així com el vehicle Coffee Creu, que presta avituallament líquid i sòlid als diferents equips d’emergències i cossos de seguretat que participaran en 
l’esdeveniment.

Consells preventius

A banda de l’assistència a plaça i al servei d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla, els professionals de la Xarxa treballen durant tot l’any per ajudar a garantir la seguretat dels castellers. «A banda dels consells preventius en aquest tipus d’esdeveniments, ja fa temps que vam elaborar un decàleg a mida. És important hidratar-se, haver dormit bé, fer exercicis d’escalfament, etc».

Les colles cada vegada col·laboren més i fan tot el possible per aplicar elements de la Medicina de l’Esport en la seva preparació. De fet, alguns caps de colla són llicenciats en Educació Física i alguns són nutricionistes. Per aquesta raó cada vegada es té més en consideració la posició de cadascuna de les persones que intervenen en cada castell», assegura Oliach, que afegeix que les colles «cada vegada més tenen clar que cal adoptar un comportament esportiu i tenir en compte aspectes com la força, l’agilitat, l’habilitat, el pes... De fet, hi ha tècniques esportives que s’adeqüen perfectament als castells».

creativat.com