Saltar al contenido principal

L’1 de setembre s’activarà la taula de puntuacions del Concurs de Castells 2016 amb algunes modificacions

S'inclouen nous castells i se'n treuen d'altres que cap colla s'ha plantejat

Tal i com s’estableix en les Normes Bàsiques del Concurs de Castells, el proper dimarts 1 de setembre entrarà el vigor el Rànquing Estrella que servirà per determinar quines colles participaran en la XXVI edició del Concurs de Castells que se celebrarà l’octubre del 2016.

Ara bé, la taula de puntuacions inclourà algunes modificacions respecte l’edició anterior, uns canvis que es van debatre durant les dues sessions de la Comissió Assessora del Concurs celebrades aquest passat mes de juliol. Així doncs, s’incorporaran les següents modificacions:

- En el Grup 2 subgrup 2, s’inverteix l’ordre del 7de7 i el 5de7 (en la darrera edició havia puntuat menys el 5de7 que el 7de7 i a partir d’ara serà a l’inrevés).

- En el Grup 2 subgrup 3, s’afegeix el 7de7 amb agulla. D’aquesta manera l’ordre del grup serà: 7de7 amb agulla, 5de7 amb agulla i 3de7 per sota.

- En el Grup 4 subgrup 3, s’incorpora el 7de8 amb l’agulla per sota del 5de8 amb l’agulla.

- S’inclou a la taula el 9de6, que s’introdueix com a primer castell del subgrup 1 del grup 1, per davant del 4de7.

- Es treuen el 9de9 i el 5de9 amb l’agulla de la taula. En el cas que una colla demani tornar-los a introduir, aquests tindran la mateixa puntuació que ja se’ls havia donat i es respectaran els criteris actuals. La Comissió Assessora va prendre aquesta decisió argumentant que la permanència d’aquests castells a la taula, sense que cap colla se’ls plantegi realment, pot distorsionar la sensació de dificultat de les construccions de la gamma extra que sí que s’intenten.

 

En el cas que d’aquí al 31 d’agost es faci un castell que impliqui la inclusió a la taula, la Comissió es tornaria a trobar durant la primera quinzena de setembre per valorar aquests castells amb efectes retroactius. Ara bé, cal tenir en compte que els castells inèdits que es facin la temporada vinent no es podran introduir al Concurs del 2016, és a dir, a partir de l’1 de setembre la taula no es modificarà.

D’altra banda, la Comissió Assessora també va acordar que durant l’exercici 2016 es revisaran les normes bàsiques i el protocol de plaça i que, atenent a la nova realitat del món casteller que els darrers anys ha comportat l’entrada a la taula de puntuacions de molts castells, s’estudiaran noves opcions per tal de plantejar-ne una modificació molt més àmplia. Canvis, però, que s’aplicarien en l’edició 2018.


Què és, com funciona i qui forma part de la Comissió Assessora?
La missió de la Comissió Assessora és elaborar la taula de puntuacions, on s'especifiquen les construccions que poden provar les colles participants i la seva puntuació, i també el protocol de plaça, que determina les regles relatives a l’aixecament dels castells durant els dies de Concurs. Es tracta, per tant, de dos documents indispensables per al desenvolupament del certamen.

En total, està formada per 17 persones:

- La Tècnica de Cultura, Raquel Sans, que actua com a presidenta accidental de la comissió amb veu però sense vot.

- El president del jurat, Pere Ferrando, que pot exercir el vot de qualitat, si s'escau.

- Un representant de les sis primeres colles classificades en la darrera edició del Concurs: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets de Tarragona, Castellers de la Vila de Gràcia i Castellers de Barcelona.

- Un representant de cadascuna de les quatre colles que formen part del Consell Municipal de Castells de Tarragona: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo, Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

- Un representant dels Nois de la Torre com a organitzadors de la jornada de Torredembarra.

- Un representant de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya: Guillermo Soler.

- Quatre persones de reconegut prestigi en el món casteller, en aquest cas representants dels mitjans de comunicació especialitzats: Efren Garcia, Pep Ribes, Raquel Sans i Santi Terraza.

Foto Concurs 2014: David Oliete 

creativat.com