Saltar al contenido principal

La Comissió Assessora del Concurs aprova el nou Protocol de Plaça amb el consens de bona part del món casteller

El nou document permetria, per exemple, que una colla que assolís el 4de9f pugui provar posteriorment el 4de9sf, o a l’inrevés

La Comissió Assessora del Concurs de Castells ha aprovat el Protocol de Plaça per al certamen del proper 3 d'octubre. És la primera vegada que representants de tot el món casteller debaten aquest document, on es detalla el funcionament de l'actuació castellera més important de la temporada. El nou protocol permetrà que provar un castell amb folre o amb folre i manilles i la mateixa estructura sense folre o sense manilles no sigui incompatible per a les colles, l'únic canvi significatiu respecte l'anterior Concurs.

 

El Protocol de Plaça és el document que determina les regles relatives a l'aixecament dels castells en el Concurs de Tarragona, regles que aplicarà el Jurat del certamen a l'hora de valorar les construccions. Aquest document ha estat consensuat per la Comissió Assessora del Concurs, que en la darrera edició només havia estat formada per castellers de les colles tarragonines. Aquest 2010, en canvi, la Comissió s'ha ampliat notablement amb la incorporació dels membres del jurat (on hi són representades les colles punteres del món casteller), de representants dels mitjans de comunicació i de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Ha estat la primera vegada, per tant, que aquest document ha estat debatut i aprovat per representants de gairebé tots els sectors del món casteller.

El nou Protocol de Plaça incorpora un canvi significatiu pel que fa als intents permesos. En concret, en el tercer punt de l'article IX, s'especifica el següent:
Intents permesos: Una colla no pot intentar una construcció en els casos següents:

a) Quan ja l’ha intentat dues vegades anteriorment en la mateixa actuació.
b) Quan ja l’ha carregat o descarregat en la mateixa actuació.
c) Quan es tracta d'una construcció d'estructura idèntica, això és, que té el mateix nombre de components en els pisos del tronc, a una que ja ha carregat o descarregat en la mateixa actuació. Es consideren estructures diferents les aixecades per sota i aquelles que duen el pilar al mig en relació amb les ordinàries de la mateix a figura.

En qualsevol cas, les construccions anomenades sense folre o sense manilles són compatibles en la mateixa actuació amb les d’estructura idèntica que tinguin una configuració diferent de la base o una alçada diferent.

D'aquesta manera, el Protocol de Plaça permetria, a diferència del Concurs anterior, que una colla que hagi assolit un castell com, per exemple, el 4de9f pugui provar posteriorment una construcció com el 4de9sf. Aquest és el llistat complet de les noves compatibilitats:

Pde7sf compatible amb Pd7f
Pde7sf compatible amb Pd8fm
Pde7sf compatible amb Pde9fmp
4de9sf compatible amb 4de9f
4de9sf compatible amb 4de10fm
4de10sm compatible amb 4de9f
4de10sm compatible amb 4de10fm
3de9sf compatible amb 3de9f
3de9sf compatible amb 3de10fm
3de10sm compatible amb 3de9f
3de10sm compatible amb 3de10fm
2de8sf compatible amb 2de8f
2de8sf compatible amb 2de9fm
2de9sm compatible amb 2de8f
2de9sm compatible amb 2de9fm
5de9sf compatible amb 5de9f

El XXIII Concurs de Castells de Tarragona se celebrarà el diumenge 3 d'octubre a la plaça de braus de Tarragona.

creativat.com