Saltar al contenido principal

Televisió de Catalunya emet el documental del "Concurs del Segle"

Es podrà veure al Canal 33, el dissabte 10 d’octubre a les 22 hores

El pròxim dissabte 10 d’octubre, a les 22 hores, Televisió de Catalunya emetrà el documental “Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella”, dirigit per la tarragonina Maria Roig Alsina. Aquesta producció audiovisual, estrenada el passat 21 de setembre al Teatre Auditori Camp de Mart de Tarragona, es difondrà, en la data anunciada, pel Canal 33, i posteriorment també es podrà recuperar en línia, durant 15 dies, a la plataforma digital TV3 a la carta. 

El documental “Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella” és una producció de la Biennal de Castells i l’Ajuntament de Tarragona, amb producció associada de Limonium SL, que commemora el 50è aniversari del denominat “Concurs del Segle”, una edició del certamen que va marcar un punt d’inflexió en l’evolució del món casteller. 

El Concurs de Castells de l’any 1970 va despertar una atenció mediàtica i social extraordinària, s’hi van completar els primers castells amb folre en un concurs del segle XX, i s’hi van evidenciar ja les primeres mostres de canvi en la composició social de les colles, entre altres aspectes que el documental aborda.

Les imatges filmades aquell 1970, moltes de cinema amateur, algunes d’elles inèdites o poc conegudes, són el fil conductor d’aquesta obra, que compta amb entrevistes a diversos castellers històrics, i que aprofundeix en la rivalitat protagonitzada, en aquell Concurs, pels Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Sense la cessió de tot aquest material audiovisual, elaborat per persones que aquell 27 de setembre de 1970 van viure el “Concurs del Segle” en pròpia pell i el van enregistrar, com Josep Albareda Duch, Anton Català Galofré, Jaume Domingo Mulet, Josep Ferrer Vilà (Fer-vi), Joan Olivé Martí i Ramon Saumell Poch, el documental no hauria estat possible.

creativat.com